+30 231 4030 200

Δημητρίου Γούναρη 5, 54626, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
Παναγία Χαλκέων

Παναγία Χαλκέων

Παναγία Χαλκέων

Ενοικιάστε ενα ηλεκτρικό-ποδήλατο ή ποδήλατο πόλης στη Θεσσαλονίκη και επισκεπτείτε τον βυζαντινό ναο της  Παναγία των Χαλκέων.

Βυζαντινός ναός, χτισμένος το 1028,με τρείς τρούλους και σωζόμενες τοιχογραφίες, αφιερωμένος στην Παναγία. Μετασκευάστηκε τον 14ο αιώνα.
Η ονομασία «Παναγία των Χαλκέων» οφείλεται στα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού, τα «χαλκοπρατεία» που βρίσκονται από τα μεσαιωνικά χρόνια απέναντι από τον ναό μέχρι σήμερα.

Η Παναγία Χαλκέων είναι η προστάτης των χαλκουργών. Πρόκειται για μια διαχρονική εκκλησία σταυροειδούς τύπου, με τρίκογχο ιερό στα ανατολικά και νάρθηκα στη δυτική πλευρά.

Όπως αναφέρεται στο μαρμάρινο υπέρθυρο της κύριας εισόδου δυτικά, η εκκλησία ιδρύθηκε από τον «Χριστόφορο Πρωτοσπαθάριο έναν βυζαντινό αξιωματούχο.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί για να μετατραπεί σε εκκλησία και πάλι μετά το 1912, με την απελευθέρωση της πόλης.
Η ανακαίνιση ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών που καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς.

Σήμερα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν δύο στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 11ο και τον 14ο αιώνα.

Πηγή:thessaloniki-sightseeing.com

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η City Move είναι μία εταιρία ενοικίασης ηλεκτρικού ποδηλάτου και ποδηλάτου πόλης στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτουμε μία ποικιλία κατηγοριών ηλεκτρικών ποδηλάτων και ποδηλάτων πόλης στη Θεσσαλονίκη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενοικίαση ηλεκτρικού ποδηλάτου Θεσσαλονίκη | City Move

Δημητρίου Γούναρη 5, Θεσσαλονίκη, 54626

+30 231 4030 200

+30 231 4030 200

info@citymove.gr

www.citymove.gr